Sunday, April 19, 2009

<<< Kasih sayang nya >>>


Berhenti!! Cuba lihat pada diri kita. Senang, mewah dan sihat. Kemudian pandanglah ke belakang. Berapa banyak pengorbanan yang telah dilakukan demi menghasilkan kita sekarang. Ibu yang menyusukan kita. Ayah yang bertungkus lumus mencari nafkah bagi menumbuhkan daging-daging kita. Di saat kita menangis di malam hari, siapakah yang bersengkang mata?? Betapa beruntungnya kita..

Cuba lihat pula di dalam jiwa kita. Ada apa?? Ada Iman bukan?? Ada Islam. Ada ketenangan dan kebahagiaan hasil daripada keduanya. Dari mana pula datangnya semua ini?? Takkan datang dengan sendirinya. Pastinya ia perlu melalui satu jalan untuk sampai kepada kita. Jalan itu ialah jalan pengorbanan. Jalan darah dan air mata.

Insan yang bernama Muhammad itulah yang telah berkorban untuk menyampaikan kemanisan iman dan islam pada kita. Dan insan itu jugalah yang sering kali air matanya mengalir mendoakan kita. “ Ya Allah, ampunkanlah ummat aku ini, sesungguhnya mereka tidak mengetahui”. Dan insan mulia itu, disaat ajal datang menjemputnya masih tidak jemu mengingati kita. “ Ummati… Ummati… Ummati…”, lalu pergilah dia meninggalkan kita..

“Ya Allah, manusia apakah ini?? Ya Allah, kenapa dia melakukan semua ini untuk aku??”

“Kerana dia sangat-sangat mencintaimu. Seluruh kehidupannya dikorbankan demi kebahagiaan dunia akhiratmu”

“Tapi aku tidak minta semua itu!!”

“Takkan semua perberian perlu kepada pemintaan. Memberi atas nama cinta merupakan suatu kerelaan”

Kalau tidak kerana pengorbannya, pasti kita hanya menangkap gelap dalam kehidupan. Kalau tidak kerana dia yang mulia, pastinya kita akan merengkok di dalam neraka buat selama-lamanya. Selama- lamanya..

Itu semua kisah cinta dia. Semuanya telah berlalu. Tanggungjawabnya telah selesai. Dia telah selamat menemui Tuhannya. Kita?? Apa pula kisah kita?? Cinta kalau dibalas cuka, itu keji namanya. Kasih andai dibalas dengan luka, jangan marah kalau dikatakan celaka. Lihat sekali lagi kepada diri kita. Tidak lukakah hati dia melihat kita sebegini rupa?? Ke mana telah kita campak pengorbanan dia?? Di dalam tong manakah telah kita buang Iman dan Islam kita?? Kita memang suka membuat air matanya mengalir..

“Aku tidak buang Iman. Aku tidak pernah campak Islam”

“Kau tipu!! Lihat saja pada perilakumu. Islam itu tempatnya bukan dimulut tapi ia seharusnya menjelma dalam kehidupanmu”

Andai benar kau mencintai dia, maka buktikanlah kecintaanmu !!No comments:

Post a Comment